Monday, August 1, 2011

progRaM SepaNjang InternSHip di SMKTT

PROGRAM : PELAJAR INTELEK MINDA SUPER 2011


alhamdulillah akhirnya berjaya juga program dilaksanakan di SMKTT ini walaupun pelbagai kekangan terpaksa dihadapi. Ini program Pelajar Intelek Minda Super yang bertemakan kemahiran belajar. masa yang diberikan hanyalah 3 jam sahaja, jadi hanya beberapa slot sahaja yang dapat dijalankan.







nila buletin program......

Anyway tqsm to all of the student yg bg byk komitmen sepnjg program ini dijalankan... u i love..

Thursday, September 9, 2010

Bagaimana belajar secara SISTEMATIK????






Teknik Belajar Cara Sistem PQRST


Sistem PQRST adalah suatu cara yang diperkenalkan oleh EL Thomas dan Ha

Rabinson dalam buku mereka yang bertajuk "Improving Reading In Every

Class". Berikut adalah lima item yang menjadi tunjang sistem ini.

(a) P - Preview ( mengimbas Tajuk-tajuk Penting )


Dalam item ini pelajar disarankan agar melihat tajuk utama dalam

sesuatu bab dan seterusnya melihat tajuk-tajuk kecil yang menjadi rangka

dalam menggambarkan maklumat atau isi penting dalam keseluruhan bab.



(b) Q - Question ( Menyoal )

Daripada rangka ini, bina soalan yang boleh membantu anda mencari isi

penting. Dengan cara ini anda boleh mengingati sesuatu dengan lebih jelas.



(c) R - Read ( Membaca )

Membaca sesuatu tajuk akan menjadi lebih bermakna kerana setiap ayat

menjawab soalan anda sendiri dari rangka topik.



(d) S - Self-Recitation ( Menyebut Satu Persatu )

Apabila anda sudah membaca, anda perlu mencatat atau melakar sesuatu

gambarajah berkaitan dengan apa yang difahami. Kemudian baca isi penting itu

semula tanpa melihat nota yang telah anda catatkan.




(e) T - Test ( Ujian )

Untuk memastikan anda sudah memahami dan mengingati fakta sebaiknya,

anda perlu membuat penilaian kendiri. Dua cara boleh dilaksanakan iaitu

melaksanakan ujian-ujian tahun lepas tanpa melihat rujukan dan menggunakan

teknik soal jawab dengan bantuan rakan.


zwani.com myspace graphic comments

Monday, August 30, 2010

SiaPA Lebih HebAt???

im so impressed after watching this video...... xsangka betul student maahad neh mampu mengalahkan student india yang memg hebat dalam berbahasa inggeris... sesungguhnya sudah terbukti bahawa kita juga mampu menjadi lebih hebat dari biasa... seperti subconscious power yang ada dalam diri kita....


video

Thursday, August 12, 2010

PROGRAM SEPANJANG SEMESTER 4...

Inilah team sekretariat LDK yang merupakan sekretariat baru yang ditubuhkan di UPSI... kerjasama daripada semua ahli team amatlah dihargai.. We;vw got a good respond from others..we are the BEST!!!



Mengimbau kembali program Anda Kami Sayangi bertempat di SMK Ampang PEcah (BESTARI)
bertemakan Kaunseling Penyalahgunaan Dadah... A new experience bersama pelajar-pelajar berisiko...



Saturday, July 31, 2010

PengEmbaRaan mUsim Baru....




::::::>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<:::::::::: Assalamualaikum, salam sejahtera & salam 1 MalAysia... hari ini, jari jemariku amat rindu untuk bekerja di laman ini.... nmpknye, dah lama i tak update blog neh.. sibuk??? bz??? istilah yg xpernah lekang dalam hidupku.. tp xtahu la plak sibuk tahap mana.... mungkin, kurang ilham untuk berbicara di blog ini... ehhh... melalut plak.,...


----> my new journey for this semester begin<------


pejam celik, buka tutup mata sekarang dh genap 3 minggu kuliah untuk semester ini... assignment alhamdulillah dh berjaya submit 2 dh kot.. huhu.. ada lagi 23 assignment rasanye.. fuuhhhh.. mcm dh gugur semua rambutku...hope i can do it! chaiyok! chaiyok yaya@adeq@ieda@hidayah! planning for this semester break??? Langkawi? travelling at gununghilling? mm,.. so excited... congrates to Muhammad Asyraf Mohamad Ridzuan, for his achievement as a winner in
Imam Muda ... i'm so proud of u...
mmm... , azman had an accident.. alhamdulillah not badly injured.. but,
i hope he'll fully recover from his injury A.S.A.P,, insyaAllah...
this sem, there's also a few good news.... on 2th July 2010, i've got a new baby girl in my family..
@maNi Iman.... welcome to our family and bring a lot of happiness among us...
thats all for now... c u soon...




Tuesday, November 3, 2009

Adakah aku akan terus ke hadapan???

salam ukhwah buat pembaca....tp xtaw le ada org bca ke x coz im not ready to publish dis blog to all of my fwenz... it seems dh lame x post kat blog ni.... terabai je... bukannye pe...ku bukannye seorg sastrawan dan xkreatif.... meanwhile, sem ni agak bz shgakn blk kg pon dh jarang...kejap palak 2... macm2 la... but... i'll share it after i've finished my exam...
sudah 2 sem berlalu n saat klimax in life student pon menjelma lgi... kali ini lagi byk cabaran..
ku masih takut nk mghadapinya kerana kurasakn masih belum ckup bersedia..
now i know bukan mudah nk jd senang... mmm..
besok tanggal 4 November 2009, 1st paperku.... subjek che nuar??? mm... seorg yg agak rigid but i love him so much... byk ilmu yg telh dicurahkn kpadaku dri sem 1 lg...
ku amat berhrap kali iini aku dpt memberi yg terbaik buat diriku, ibu ayah serta yg tersyg....
ku sentiasa berdoa agar Allah memudahkanku untuk menempuhi peperiksaan kali ini dengn tenang dan penuh sabar.... kepada Empathy batch UPSI, i love u all so much... we are the one who will be the shaker.... so keep struggling for it... All da best to u and very GOODLUCK!!!
may ALlah bless all of us... xlupa jga wat teman tersyg... kudoakan kau tabah mengharungi kehidupan yang penuh cabaran ini.... salam menempuh peperiksaan buat semua....


kulihat semua blog2 rakanku yg fantastic.. woww.. asa inferioriti pon ada gak..... but aku masih blum bersedia dengan dunia blog ni.... ntthla... tgu la time holiday nant.. mugkin byk ilham kot... actually byk cerita yg nk dikongsi... but not now k... wait for the journey of my colourful life.. sumtimes it sweet n sumtimes it hurt.... gotogo... study2.. chaiyok2 Hidayah!!! i know i can!

Thursday, July 9, 2009

khas buatmu..... doa perpisahan.....

Doa Perpisahan

Pertemuan Kita Di Suatu Hari
Menitiskan Ukhwah Yang Sejati
Bersyukurku Ke Hadrat Ilahi Di Atas Jalinan Yang Suci

Namun Kini Perpisahan Yang Terjadi
Dugaan Yang Menimpa Diri
Bersabarlah Di Atas Suratan
Ku Tetap Pergi Jua

Kan Ku Utuskan Salam Ingatanku
Dalam Doa Kudusku Sepanjang Waktu
Ya Allah Bantulah Hamba Mu

Mencari Hidayah Daripada Mu
Dalam Mendidikkan Kesabaranku
Ya Allah Tabahkan Hati Hamba Mu
Di Atas Perpisahan Ini

"Teman Betapa Pilunya Hati Menghadapi Perpisahan Ini.
Pahit Manis Perjuangan Telah Kita Rasa Bersama. Semoga
Allah Meredhai Persahabatan Dan Perpisahan Ini. Teruskan
Perjuangan"

Kan Ku Utuskan Salam Ingatanku
Dalam Doa Kudusku Sepanjang Waktu
Ya Allah Bantulah HambaMu

Senyuman Yang Tersirat Di Bibirmu
Menjadi Ingatan Setiap Waktu
Tanda Kemesraan Bersimpul Padu
Kenangku Di Dalam Doamu

Semoga Tuhan Berkatimu

Al-FAtihah.....

salam.... sama-samalah ita sedekahkan Al-fatihah buat arwah NUR HAZNIZA @NIJA...
semoga beliau ditempatkan dlm kalangan org2 yg beriman....
sungguh ku xmnduga begitu cpt kau tingglkn kami....
smga kau abadi dgn tenang di sana.....
smga Allah mencucuri rahmat ke atas mu..
Ya Allah berilah kekuatan kpd kami para sahabatnya untuk tabah menerima takdirMu ini...
tabahkan hati kami semua ya Allah... termasuk ahli keluarganya....
sesungguhnya, kami amat menyayanginya....
onak dan duri kami tempuhi bersama.... namun, dia tetap pergi jua dlm usia yg muda ini....
hanya knangan bersamanya akan tersemat di dlm sanubariku buat selama-lamanya...
nija.... kau bagai permata di celahan kaca yg tiada tandingnya....
kehilanganmu amat diarasai... smga kau memaafkan kami, para sahabatmu....

Monday, June 22, 2009

----stAy----


Sound straight from the twilight
Has me up all night
I can’t fall asleep ’cause I keep thinking of you
And I saw a shadow outside my window and it’s you.


All my sorrows flew away
Hush, keep quiet, hear me say
I don’t ever want you to go
Please stay
With the moonlight dancing free
And there’s no one but you and me
There’s no reason to go astray
Please stay.

Making up a story
It’s the way you’re looking at me
If you think that this is funny, it’s just you.
Try and think about it,
If you’re heart is closed don’t lock it,
Keep your keys back in your pocket,
Think this through.


Please stay with me
Just stay with me
and I will take you to Foreverland
Just stay

Sunday, June 21, 2009

CoNgraTes 2 aLL of My JuNioR!!!

it seems dh bape ari xsempat nk posting...
firstly nk wish congrates to all of my junior n sume rakyat malaysia....
beStnye korg yg dpt masuk u! all da best... welcome to university liFe!!!
hopE u aLL dpt sesuaikan diri ngn ur new life...
try to face the challenge k???
chaiyok2!!! dik mira,dik adli, dik mer, faiq, n sume kwn2... especially ex pra U smksp...
akak wish u all gudluck!
akak nk pesan neh... if ada pape prob bout ur preparation, jgn segan silu bgi taw akak...
insyaAllah akak akan cuba tlg selgi mampu.....




perjuangan masih belum selesai.....
k la... arini letih ckit.. makan byk kot....
daaa..... salam...

Tuesday, June 16, 2009

to all empathy batch!!! friends foreveR!!




And so we talked all night about the rest of our lives
Where we're gonna be when we turn 25
I keep thinking times will never change
Keep on thinking things will always be the same
But when we leave this year we won't be coming back
No more hanging out cause we're on a different track
And if you got something that you need to say
You better say it right now cause you don't have another day
Cause we're moving on and we can't slow down
These memories are playing like a film without sound
And I keep thinking of that night in June
I didn't know much of love
But it came too soon
And there was me and you
And then we got real blue
Stay at home talking on the telephone
We'd get so excited, we'd get so scared
Laughing at ourselves thinking life's not fair
And this is how it feels

As we go on
We remember
All the times we
Had together
And as our lives change
Come Whatever
We will still be
Friends Forever



Monday, June 15, 2009

welcome to my life!!!

assalamualaikum n very good afternoon to all of u..
this is my first post... i hope u all will enjoy by visiting my blog...
its only 2 weeks left... after that, i'll be back to my campus life...
miss my campus n friends a lot..